1966 yılında kapılarını açan ve Philips'in 75. yıl dönümü hediyesi olarak Eindhoven şehrine kazandırılan Evoluon, benzersiz mimarisi ve bilim ile teknolojiyi herkes için erişilebilir kılan yapısıyla dünya çapında tanınmıştı. 1989 yılında Philips tarafından kapatılan ve daha sonra çoğunlukla kongre merkezi olarak işlev gören Evoluon, 24 Eylül 2022'de 'Retro Future' sergisi ile müze olarak yeniden açıldı. M plus R İç Mimarlık tarafından gerçekleştirilen tasarım, Evoluon'un orijinal görünümünü koruyarak, iç mekanı sürdürülebilir ve yeniden kullanılabilir biyobazlı malzemelerle yeniden yorumluyor. Her bir mobilya özel bir numara etiketi taşıyor ve beş yıl sonra özel bir müzayede ile satılması planlanıyor.
Yenilikçi ve mükemmelliği temsil eden bu tasarım, işlevsellikle modernliği harmanlayarak geleneksel yapıları geride bırakıyor. Tasarımın güçlü yönleri arasında ikonik estetik, sürdürülebilir özellikler ve çevreyle bütünleşik yapısı bulunuyor. Evoluon'un yeni iç mekanı, özel bir mavi renkte sürdürülebilir ve yeniden kullanılabilir malzemelerden oluşuyor.
Yenilenen Evoluon, sürdürülebilir ve yeniden kullanılabilir malzemelerle gerçekleştirilen iç tasarımı sayesinde dikkat çekiyor. Seçilen ürünler ve malzemeler sürdürülebilir şekilde üretiliyor ve kullanımdan sonra yeniden kullanılabiliyor. Eindhoven tasarımcıları tarafından tasarlanan sandalye ve masalar, kullanımdan sonra özel bir müzayede ile sertifika, numara ve benzersiz etiketle satışa sunulacak.
Tasarımın teknik özellikleri arasında, her şeyin döngüsel olması ve en iyi şekilde yeniden kullanılabilmesi yer alıyor. Eindhoven tasarımcıları ve sanatçıları tarafından tasarlanan sandalye ve masaların yanı sıra, teras ve salon için özel bir modüler X şeklinde bank da tasarlandı. Evoluon'daki mevcut nesnelerin kaplaması, ahşap talaşlarından yapılan çevre dostu OSB levha malzemesi ile yapıldı ve zemin kaplaması ile barların üstleri için marmoleum kullanıldı.
Tasarım ekibi, mimar Hans Maréchal, iç mimar Emy Liebregts, iç mimar Eva Neijens, tasarım yöneticisi Anuschka Maréchal ve teknik tasarımcı Marcel Visser'den oluşuyor. Evoluon'un işlevselliği, ziyaretçilere bilim ve teknolojiyi anlaşılır bir şekilde sunan bir müze olarak yeniden hizmete açılmasıyla devam ediyor.
Projenin konsept ve tasarım aşaması 2022 Ocak'ta başladı ve Eylül 2022'de tamamlandı. Next Nature, giriş, salon, restoran ve toplantı odalarının yeniden canlandırılması için M plus R İç Mimarlık'ı görevlendirdi. Sınırlı kaynaklarla ulusal bir anıt için çekici ve aynı zamanda döngüsel bir tasarım yaratma zorluğu, yeni gelen her şeyin belirgin bir imza taşıması ve mevcut mobilyaların tanınabilir mavi bir "yeni cilt" ile yeniden kullanılması fikriyle üstesinden gelindi.
Tasarım, 2024 A' İç Mekan, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Gümüş kazandı. Gümüş A' Tasarım Ödülü, olağanüstü uzmanlık ve yenilik sergileyen, güçlü teknik özellikleri ve muhteşem sanatsal becerileriyle hayranlık uyandıran, üst düzey yaratıcı ve profesyonel tasarımlara veriliyor. Bu tasarımlar, mükemmel seviyede bir mükemmellik sergileyerek olumlu duygular, hayret ve merak uyandırıyor.
Proje Tasarımcıları: Hans Maréchal
Görsel Kredileri: photographer: Herman de Winter
architect: M+R interior architecture bna bni
Proje Ekibi Üyeleri: architect: Hans Maréchal;
interior architect: Emy Liebregts;
interior architect: Eva Neijens;
design manager: Anuschka Maréchal;
techical designer: Marcel Visser.
Proje Adı: The Evoluon
Proje Müşterisi: Next Nature